کابل خودنگهدار
فهرست مطالب

کابل خودنگهدار

کابل خودنگهدار  (Aerial bundled cable) چیست؟ کابل خودنگهدار به کابلی روکش‌دار و دارای عایق XLPE و هادی از جنس آلومینیومی و سیم نگهدارنده گفته می‌شود که با هدف توزیع و انتقال نیرو در خطوط هوایی روی پایه‌های توزیع برق و دکل‌ها با یک نگهدارنده نصب می‌شوند. بد نیست بدانید در کابل‌های خودنگهدار فشار ضعیف یک سیم نگه‌دارنده وجود دارد که نقش سیم نول را ایفا می‌کند. کابل خودنگهدار روشنایی معابر هم معمولا در کنار فاز و نول به کابل پیچیده می‌شود. کابل‌های خودنگهدار مسنجر نگهدارنده‌ای دارند که بدون نوشته‌ روی آنها هم تشخیص‌شان ساده است.

 تاریخچه استفاده از کابل‌های خود نگه دار به اواسط قرن بیستم میلادی و درکشور فرانسه باز می‌گردد. هرچند که استفاده از کابل‌های خودنگه‌دار در شبکه‌های برق ایران سابقه آنچنان طولانی ندارد اما این کابل‌ها به خاطر مزایای بسیارشان، مورد استقبال قرار گرفتند و موفق به کسب جایگاهی مناسب در صنعت و میان مشتریان شدند.

 اگر بخواهیم از علت این محبوبیت رمزگشایی کنیم خصوصیات برتر کابل‌های خودنگهدار نسبت به هادی‌های آنیل اولین چیزی است که به ذهن می‌رسد و پس از آن باید به عدم امکان بروز اتصال میان رشته‌ها و همچنین سخت‌بودن سرقت کابل مذکور برای سارقان اشاره کرد.

کاربرد بالای کابل‌های خودنگهدار دلیل دیگری نیز دارد و آن هم کارآمد بودن این کابل در مناطقی است که به دلیل بافت غیر مناسب شهری و مسائل اقتصادی، احداث شبکه کابلی زیرزمینی ممکن نیست. کابل‌های خودنگهدار در این مناطق حکم تنها راه حل برای کاهش اختلالات در شبکه فشار ضعیف و حل مسئله استفاده غیرمجاز از شبکه برق را پیدا می‌کنند.

  خرید سیم و کابل با قیمت مناسب در فروشگاه سیم و کابل ستایش

کابل خودنگهدار

کاربرد کابل خودنگهدار


مهم‌ترین کاربردهای کابل خودنگهدار که اغلب در سیستم‌های توزیع برق مورد استفاده قرار می‌گیرد، جلوگیری از بروز حوادث، افزایش زیبایی شهر، صرفه‌جویی در هزینه‌ها و وزن سبک‌شان است که این ویژگی آخر در سیستم‌های مخابراتی بیشتر به کار می‌آید.

 کابل‌های خودنگهدار بیشتر در سیستم‌های فشار ضعیف یا متوسط مورد استفاده قرار می‌گیرند. ایمن‌سازی خطوط انتقال جریان، خطوط انتقال دیتا در ارتفاعات و تخلیه‌های جزئی هم دیگر مواردی هستند که می‌توان برای آنها از کابل‌های خودنگهدار استفاده کرد.

کابل‌های خودنگهدار کاربردهای دیگری هم دارند، به طور خلاصه باید گفت اگر عدم افزایش ولتاژ مقابل رعد و برق، عدم نیاز به مقره و لوازم جانبی خاص، راکتانس کمتر از 1.4، کاهش نویز، مقاومت بالا در مقابل خوردگی و پوسیدگی، قابل‌استفاده بودن در محیط‌های تنگ و تاریک، ضدآب بودن، کاهش تعداد انشعاب‌ها، کم‌شدن میزان تخلیه‌های بار الکتریکی و خطرات برایتان مهم است، بهترین گزینه را انتخاب کرده‌اید.

انواع کابل خودنگهدار

کابل‌های خودنگهدار به انواع زیر تقسیم می‌شوند که در ادامه برای هرکدام توضیحی مختصر نیز آمده است.

 

کابل سه سیم با سیم خودنگهدار عایق شده «imws»:

 

این کابل‌ها از 3 رشته سیم یک شکل با جنس آلومینیوم 1350 برای فاز و یک رشته سیم با جنس آلیاژ آلومینیوم تشکیل و تمامی این رشته‌ها با یک عایق پوشانده شده‌اند. وظیفه کابل خودنگهدار در این نوع، تحمل بار مکانیکی‌است و از لحاظ قیمتی مقرون به صرفه‌ترین مدل است. گفتنی‌است امکان وجود یک سیم برای روشنایی در این نوع کابل وجود دارد.

 

کابل خودنگهدار سه رشته

کابل سه‌سیم با سیم خودنگهدار بدون عایق «amka»:

 

این کابل نیز از لحاظ ویژگی کاملا شبیه به کابل سه‌سیم «imws» و با سیم خودنگهدار عایق شده است. تنها یک تفاوت میان کابل «amka» با «imws» وجود دارد آن هم نداشتن عایق سیم خودنگهدار است.

فروش کابل آلومینیوم به قیمت روز بازار در فروشگاه سیم و کابل ستایش

کابل سه‌سیم:

 

در این نوع کابل خودنگهدار 3 عدد سیم برای فاز و 1 عدد برای نول وجود دارد که بار مکانیکی روی تمام 4 سیم آن به طور یکسان تقسیم می‌شود. در کابل سه‌سیم ساده هم مانند مدل کابل سه‌سیم با سیم خودنگهدار عایق شده «imws»، قابلیت قرار دادن سیم روشنایی وجود دارد. اگر در خرید کابل‌های خودنگهدار مساله قیمت برایتان بسیار اهمیت دارد پس به این نکته توجه داشته باشید که کابل مذکور از قیمت بالاتری نسبت به دیگر مدل ها برخوردار است که گرانی مدل نامبرده از وزن بیشتر آن سرچشمه می‌گیرد.


✅ فروشگاه سیم و کابل ستایش عرضه کننده انواع سیم و کابل و به روزترین لیست قیمت سیم و کابل در بازار لاله زار تهران 


مزایای استفاده از کابل خودنگهدار


استفاده از کابل‌های خود نگهدار مزایایی دارد که شامل، افزایش قابلیت اطمینان شبكه در مقابل برخورد اشیاء، كاهش انرژی توزیع‌نشده، کم‌شدن هزینه شاخه‌زنی در مناطق پردرخت، پایین‌آمدن احتمال آتش‌سوزی و تخریب محیط زیست یا تلفات حیوانات، افزایش آزادی عمل در طراحی خطوط جهت كاهش فاصله حریم كابل‌های خودنگهدار، امكان نصب خط جدید كابل خودنگهدار در كنار خط قبلی بر روی 1 تیر. امكان نصب كابل خودنگهدار فشار ضعیف بر روی پایه‌های موجود خطوط 20 كیلو ولت می‌شود.

کابل‌های خودنگهدار البته مزایای دیگر هم دارند که می‌توان در این زمینه به امكان نصب خطوط فیبر نوری و تلفن روی پایه مشترك با حفظ حریم 0.5 متر، سهولت ترمیم تیر شكسته در قیاس با خطوط هوایی معمول، امكان مخفی‌کردن کابل‌های خودنگهدار با عبور دادن آنها از روی دیوار یا پنهان‌کردن‌شان در كانال‌های مخصوص، امكان سرویس کابل در زمان برقدار بودن، امکان طویل‌کردن اسپن‌ها، مقاومت دربرابر ارتعاشات به خاطر (self damping) بودن، و استفاده از پایه‌های با كلاس پایین به خاطر وزن سبک این کابل اشاره کرد.

ناگفته نماند که کابل‌های خودنگهدار امكان استفاده از پایه‌های كوتاه به سبب عایقدار بودن هادی‌ها را هم فراهم می‌کنند. برای تکمیل بحث مزایای کابل خودنگهدار بهتر است امكان افزایش ظرفیت خط و نصب مدار جدید بر روی پایه‌ها نیز از قلم نیفتد.

 

طریقه کابل‌ کشی کابل خودنگهدار

کارگذاری تیرهای سیمانی اولین گام برای کابل‌کشی برق با کابل خودنگهدار است، برای محاسبه متراژ کابل باید ابتدا اندازه‌گیری طول مسیر و همچنین تعداد تیرهای سر راه آن را انجام داد، سپس بنابر نیاز منطقه و مصرف‌کننده‌ها، به سراغ انتخاب سه‌فاز یا تک‌فاز بودن کابل بروید.

انشعاب کابل خودنگهدار از سر تیر برق و اتصال آن به کابل دیگر با کلمپ انشعاب برق انجام می‌شود. کلمپ انتهایی هم در انتهای هر خط بسته خواهد شد البته جلوگیری از شکم‌دادن کابل بین دو تیر را فراموش نکنید.

درباره قیمت کلمپ انتهایی خودنگهدار هم جنس و کارایی آن تعیین کننده است و انواع آن شامل کلمپ کششی کابل خودنگهدار (انتهایی) جهت فیکس‌کردن و نگه داشتن کابل، کلمپ آویز کابل خودنگهدار (عبوری) پلیمری و عمومی برای عبور دادن و نگه داشتن سیم و کلمپ انشعاب (دندانه دار) با هدف انشعاب گرفتن از کابل خودنگهدار اصلی می‌شود.

بروزرسانی 1402/07/09

دیدگاهتان را بنویسید